Tarpeeksi kylmää ja tarpeeksi kuumaa
Kylmän talousveden ja lämpimän käyttöveden oikea lämpötila, vesipisteiden päivittäinen käyttö ja vesikaluston hyvä kunto estävät legionellabakteerin kasvun kiinteistön vesijärjestelmissä.
Kylmä talousvesi tulee vesilaitoksen verkostosta vedenkäyttäjien hanaan kiinteistöjen omien vesijohtojen ja muiden vesilaitteiden kautta. Lämmin käyttövesi lämmitetään kiinteistöjen omissa järjestelmissä.
– Vesilaitos vastaa veden laadusta kiinteistön liitokseen saakka, ja siitä eteenpäin laadun säilyminen hyvänä on kiinteistön omistajan vastuulla. Siksi on tärkeää, että kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät varmistavat osaltaan veden hyvää laatua pitämällä huolta kiinteistöjen vesijärjestelmistä, sanoo terveystarkastaja Petra Kivistö Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.
Tunnetuimpia taudinaiheuttajia rakennusten vesijärjestelmissä ovat legionellabakteerit. Jos legionella pääsee lisääntymään putkistoissa, sitä voi kulkeutua vesiaerosolien mukana ilmaan. Kun ihminen hengittää tätä ilmaa tai vettä menee avohaavaan, hän voi saada infektiotaudin, jota kutsutaan legionelloosiksi. Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkokuumeeseen.
Älä laske käyttöveden lämpötilaa energiansäästön vuoksi
Legionellabakteerit pystyvät lisääntymään 20–45-asteisessa vedessä. Legionellojen torjumiseksi kylmä talousvesi on pidettävä alle 20-asteisena ja lämmin käyttövesi 50–65-asteisena hanasta mitattuna. Vuonna 2007 ja sen jälkeen rakennetuissa tai saneeratuissa kiinteistöissä lämpötilan pitää olla vähintään 55 astetta. 55 astetta on suositeltavaa Kivistön mukaan myös tätä vanhemmille kiinteistöille.
Vaikka energiaa pitää säästää, tässä sitä ei kannata tehdä. Käyttöveden lämpötilan alentamisen sijasta voi vähentää lämpimän veden käyttöä esimerkiksi lyhentämällä suihkuaikaa.
Legionellan torjumiseksi on myös tärkeää, että vesikatkon jälkeen ensimmäiset vesilitrat valutetaan viemäriin.
– Lisäksi vettä pitää käyttää säännöllisesti, mieluiten päivittäin. Jos on useampia suihkuja ja jotain niistä käytetään harvoin, siitä pitää juoksuttaa kuumaa ja kylmää vettä, jotta vesi vaihtuu. Jos jotain vesilinjaa ei käytetä, se kannattaa poistaa kokonaan, Kivistö neuvoo.
Tartuntatautirekisteriin on vuosina 2014–2021 kirjattu keskimäärin 25 legionelloosin aiheuttamaa keuhkokuumetapausta vuodessa. Taudin epäillään olevan alidiagnosoitu.
Uudistetun talousvesiasetuksen myötä kuntien terveysvalvonta valvoo legionellabakteerin esiintymistä riskiperusteisesti esimerkiksi sairaaloiden, uimahallien ja hotellien vesijärjestelmissä.
Säännöllinen valvonta ei ulotu koteihin. Jos epäilee legionellaa, voi ottaa yhteyttä oman kunnan terveysvalvontaan.
Lähde: THL