Wc-istuimet ovat tyypillisesti vesivuotojen lähde. Vuotava wc-istuin voi kuluttaa jopa 1 000 litraa vettä vuorokaudessa.
Jääkö wc-pytty lorisemaan vetämisen jälkeen tai keittiöhana tiputtelee vettä hiljakseen? Jos annat vikojen olla, heität samalla euroja Kankkulan kaivoon.
Kukapa haluaisi maksaa vesilaskussaan vedestä, jota ei edes käytä? Vesivarkaat eli tässä tapauksessa kodin vesivuodot vaanivat monissa etenkin ikääntyneissä vesikalusteissa ja aiheuttavat ylimääräistä rahanmenoa. Joskus salakavalat vuodot käyvät ilmi yllättävästi kasvaneesta vesilaskusta.
Vesivuodot ovat kylmän veden tuhlaamista pahimmillaan. Jos hana vuotaa 0,5 desilitraa minuutissa, kuluu vettä Motivan laskelmien mukaan turhaan 500 litraa viikossa. Lisäksi voi kulua lämmintä vettä, mikä kuluttaa energiaa. Wc-istuimet ovat tyypillisesti vesivuotojen lähde. Yksi vuotava wc-istuin voi kuluttaa jopa 1 000 litraa vettä vuorokaudessa, ja pienenkin näköinen vuoto voi aiheuttaa satojen eurojen kustannukset vuosittain.
Näin tarkistat helposti, vuotaako wc-istuin: Aseta pala vessapaperia istuimen takaseinämälle. Vuotamattomassa istuimessa paperi pysyy paikallaan, mutta vuotavassa se kastuu ja valuu alaspäin.
Loriseviin pönttöihin tai tiputtaviin hanoihin on syytä reagoida heti. Taloyhtiöasukkaan pitää ilmoittaa asiasta huoltoyhtiölle. Pientalossa asuva voi osatessaan itse korjata vian tai hankkia uuden vesikalusteen vuotavan tilalle tai ottaa yhteyttä putkiliikkeeseen.
Myös tiski- ja pyykinpesukoneiden letkut kannattaa tarkistaa aika ajoin ja vaihtaa uusiin, jos niissä on kulumia.
Älä tuki viemäriä
Viemäri kuljettaa jäteveden käyttöpaikasta eteenpäin puhdistettavaksi. Se toimii moitteettomasti, kunhan se ei tukkeudu. Tukos voi pahimmillaan aiheuttaa ison vesivahingon.
Viemäriin kuuluvat vain tiski- ja pesuvesi, vessapaperit ja ihmisen jätökset. Lähes kaikenlaiset rasvat, roskat ja jätteet voivat tukkia viemäriputken.
Viemäri ei ole jätteitä varten, eikä sinne saa laittaa mitään ylimääräistä.
Muista puhdistaa viemärikaivo
Keittiössä tiskiveden mukana päätyy viemäriin ruoantähteitä ja suihkussa hiuksia. Viemärikaivon vesilukko pitää puhdistaa säännöllisesti, jottei synny viemäritukosta ja siten vesivahinkoa.
Pihistä vessavedessä
Keskivertosuomalainen käy vessassa 5–7 kertaa päivässä, ja wc:n huuhteluun kuluu vuodessa vettä keskimäärin 20 000 litraa per henkilö. Käytännössä noin neljännes suomalaisen käyttämästä vedestä menee vessasta alas.
Tavallinen, yhdellä nupilla varustettu wc-istuin käyttää noin kuusi litraa vettä yhteen huuhtelukertaan. Uusimmat, kaksoisnupilliset säästömallit käyttävät isompaan huuhteluun neljä litraa ja pieneen huuhteluun kaksi litraa vettä.
Lähde: Motiva
Näin tarkistat helposti, vuotaako wc-istuin
Aseta pala vessapaperia istuimen takaseinämälle. Vuotamattomassa istuimessa paperi pysyy paikallaan, mutta vuotavassa se kastuu ja valuu alaspäin.