Esteettömyysvalinnat

Luonnonvesi on turvallista vain käsiteltynä
Luonnonvesi on turvallista vain käsiteltynä

Luonnonvesi on turvallista vain käsiteltynä

Luonnonveden juominen sellaisenaan on kuin pelaisi venäläistä rulettia: ei voi tietää, milloin vatsatauti osuu omalle kohdalle.

Luonnossa liikkuja saattaa haltioitua kirkkaista virtaavista vesistä ja mieltää ne puhtaiksi. Eivät ne ole.

– Luonnonveden juomista sellaisenaan ei suositella, koska siinä voi olla ihmisille haitallisia mikrobeja. Veteen on esimerkiksi voinut joutua rankkasateiden myötä ihmisen tai eläimen jätöksiä. Tai Lapin erämaassa voi joen yläjuoksulla maata vaikkapa poronraato. On suuri riski saada luonnonvedestä vatsatauti. Tosin jotkut ovat peltivatsoja, jotka kestävät mikrobeja toisia paremmin, sanoo mikrobiologisen vedentutkimuksen johtava tutkija Ilkka Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Luonnonvettä voi juoda, kun sen ensin puhdistaa. Miettisen mukaan hyvä nyrkkisääntö on keittää luonnonvettä noin viiden minuutin ajan, jotta siinä olevat virukset, bakteerit ja alkueläimet kuolevat. Puhdistukseen sopivat myös retkeilykauppojen myymät suodattimet. Parhaan tuloksen saa ensin suodattamalla veden ja sitten keittämällä sen.

Talousvesi on turvallista nauttia

Hanavesi on alun perin luonnonvettä. Lähes puolet Suomessa tuotetusta talousvedestä on peräisin maan alta pohjavedestä, loput pintavedestä ja tekopohjavedestä. Vesilaitosten monivaiheisissa puhdistusprosesseissa raakavesi puhdistuu laadukkaaksi ja turvalliseksi talousvedeksi.

Etenkin pohjavedet ovat haavoittuvaisia, sillä maakerrokset niiden päällä ovat joissain paikoissa ohuita. Pohjaveteen voi päästä samoja mikrobeja kuin virtaaviin vesiin ja aiheuttaa juomavesiepidemioita. Niitä todetaan Suomessa vuosittain keskimäärin kahdesta neljään; viime vuonna ei kuitenkaan yhtään. Aiheuttajina ovat useimmiten norovirus ja kambylobakteeri.

– Normaalisti pohjavedet ovat turvallisia talousvedeksi sellaisenaan, ja vedenottamoilla säädetään korkeintaan veden happamuutta eli pH-arvoa. Monilla laitoksilla on nykyisin jatkuvatoiminen ultraviolettivalodesinfiointi, joka ei haise eikä maistu verkostovedessä millään tavalla, Miettinen selvittää.

Talousveden laadun varmistavat lainsäädäntö, hyvä puhdistustekniikka ja valvonta. Raakavedet ovat Miettisen mukaan suht’ hyväkuntoisia moneen muuhun maahan verrattuna. Suomessa on myös runsaasti vesivaroja, mikä tarjoaa usein vaihtoehtoja raakavesilähteiksi.

– Lisäksi jo suunnitteluvaiheessa laitokset miettivät raakavesilähteeseen kohdistuvia uhkia ja toteuttavat vedenkäsittelyn sen mukaisesti. Lainsäädäntö edellyttää, että ne tunnistavat mahdolliset uhkat ja laativat keinot niiden hallintaan.

iso teltta