Esteettömyysvalinnat

Kaupunkitekniikan asentaja Harri Rantasalo saneeraustyömaalla.
Kaupunkitekniikan asentaja Harri Rantasalo saneeraustyömaalla.
Kaupunkitekniikan asentaja Harri Rantasalo saneeraustyömaalla.

Työtä laadun hyväksi

Vesilaitosten tärkein tehtävä on tuottaa terveellistä talousvettä ja huolehtia jätevesien siirtämisestä asianmukaisesti puhdistettavaksi. Jotta tämä onnistuu, tarvitaan toimiva verkosto, jonka rakentaminen on vesilaitosten kalleinta toimintaa.

Järvenpään Vesi käyttää vuosittain useita miljoonia euroja uuden verkoston rakentamiseen ja vanhojen saneerauksiin. Tällainen investointitahti lohkaisee vuosittain budjetista noin 40 prosenttia. Jos järkevästä saneeraustahdista ei pidä kiinni ja velkaa siirretään seuraaville vuosille, tilanne muodostuu pian kestämättömäksi.

Tämä on ollut Järvenpään Vedelle aina tärkeä tavoite ja siinä on myös onnistuttu, jopa niin hyvin, että laitos on saanut siitä kunniamaininnan. Suomen kuntatekniikan yhdistys myönsi 4.6.2010 Järvenpään Vedelle kunniamaininnan Suomen Kuntatekniikan saavutus 2010 -kilpailussa. Kunniamaininta myönnettiin toimista, joilla aloitettiin määrätietoinen vesihuoltoverkostojen korjausvelan hoitaminen.

– Tänä vuonna rakentamisen ja saneerausten investoinnit ovat neljä miljoonaa euroa ja ne koostuvat sekä omista hankkeistamme että yhteisistä kohteista kaupungin kanssa, kertoo rakennuttajainsinööri Simo Karhunkoski.

Töitä jatketaan

Haja-asutusalueiden jätevesihuolto on ollut jo joitakin vuosia vesihuollon suuria kysymyksiä. Erityisen nopeita toimia edellytetään ympäristön kannalta herkillä pohjavesialueilla. Järvenpään Vesi tarttui haasteeseen nopeasti ja työt käynnistyivät Haarajoen–Pietilän alueella.

– Nämä työt jatkuvat edelleen ja niissä ollaan erinomaisesti aikataulussa. Tämän hetken arvion mukaan ne valmistuvat jopa etuajassa, vuonna 2019–2020.

– Töitä tässä hankkeessa tehdään tänä vuonna kolmessa kohteessa. Nilsiäntiellä on menossa toinen vaihe, jossa tehdään 200 metriä vesijohto- ja viemärilinjaa. Tämän hankkeen kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Muut kaksi kohdetta hankkeessa ovat Sallantien vesihuolto, jonne tehdään 150 metriä uutta vesijohto- ja viemärilinjaa sekä Halkiantien–Kuusamontien kohde. Sen kilpailutus käynnistyy alkuvuonna ja se käsittää noin 550 metrin vesijohto- ja viemärilinjan rakentamisen. Tämä on kohteista kallein, noin 260 000 euroa. Työt käynnistynevät toukokuun alussa.

Näiden lisäksi työskennellään Perhelän suuressa ja näkyvässä kohteessa, Karhunkoski kertoo.

Työt vesitornilla jatkuvat

Vesitornin saneeraustyöt jatkuvat edelleen ja päättyvät arvioiden mukaan kesäkuun loppupuolella. Pohjakerroksessa uusitaan osittain putkistoja ja asennetaan uusi tärkeä sulkuventtiili täyttövesijohtoon.

– Omana työnä teemme verkostomme alueella vielä Kaakkolan vesijohtotyöt Ravurikadun ja Huhtaportinkadun alueella, jonne tulee 300 metriä uutta vesijohtoa, sekä Ravikujalta Päivärinteenkujalle 60 metriä uutta vesijohtoa. Saneerauskohteet käynnistyivät jo helmikuussa ja jatkuvat lokakuun loppuun asti.

Omien hankkeiden lisäksi kuluvan kauden aikana tehdään myös yhteishankkeita kaupunkitekniikan rakentamispalveluiden kanssa.

– Nämä ovat sellaisia saneerauksia, joissa voimme saada synergiaetuja siitä, että kaupungin tarpeet ja meidän omat tarpeemme yhdistetään. Yleensä priorisoimme omat saneeraustyömme vesijohtojen ja viemäreiden kunnon mukaan, Karhunkoski kertoo.

Säästöjä yhteistyöstä

Yhteishankkeita kaupunkitekniikan rakentamispalveluiden kanssa on neljä. Kaikki ovat sellaisia kohteita, joissa kaupunkitekniikan rakentamispalvelut uusii katujen rakenteita, valaistusta ja päällystettä. Järvenpään Vesi on näissä urakoissa mukana valvomassa ja kustantamassa vesihuoltolinjojen rakentamista, riippumatta siitä tekeekö rakentamistyön urakoitsija vai kaupunkitekniikan omat rakentajat.

– Kaikista kaupungissa tehtävistä rakentamistöistä koituu aina enemmän tai vähemmän haittaa, vaikka ne pyritäänkin tekemään häiriöitä minimoimalla. Senkin vuoksi olisi epätarkoituksenmukaista työskennellä samoissa kohteissa pian uudelleen. Yhteishankkeissa koordinointivastuu on kaupunkitekniikalla, mutta siinäkin työssä Järvenpään Vesi on vahvasti mukana omalla asiantuntijuudellaan, Karhunkoski kertoo.

Yhteishankkeet toteutetaan vuoden 2017 aikana seuraavilla alueilla Kaskitie–Seutulantie, Arolantie–Polvipolku, Lampipolku sekä Urheilukatu–Invantie.

Aikataulun yhteiskohteisiin laatii kaupunkitekniikan rakentamispalvelut. Aikatauluissa pyritään huomioimaan vuodenajat. Kaivaminen on helpompaa, kun maa ei ole roudassa. Pakkasella ei myöskään voi järjestää tilapäistä vesihuoltoa, koska mahdolliset veden toimitukset kiinteistöihin joudutaan poikkeustilanteissa vetämään pintavetona. 

kaupungin kartta

1) Nilsiäntien vesihuolto
2) Sallantie-Kuusamontie vesihuolto
3) Halkiantie-Kuusamontie vesihuolto
4) Kaakkolan vesijohdot, Ravurikatu–Huhtaportinkatu
5) Kaakkolan vesijohdot, Ravikuja–Päivärinteenkuja
6) Vesitornin kunnostus
7) Kaskitie / Seutulantie kunnallistekniikan peruskorjaaminen
8) Arolantie / Polvipolku kunnallistekniikan peruskorjaaminen
9) Lampipolku kunnallistekniikan peruskorjaaminen
10) Urheilukatu / Invantie kunnallistekniikan peruskorjaaminen
11) Perhelän kortteli, Helsingintie-Mannilantie