Esteettömyysvalinnat

Nykyiset tekniset laitteet mahdollistavat mittausten tekemisen yksin itsenäisesti.
Nykyiset tekniset laitteet mahdollistavat mittausten tekemisen yksin itsenäisesti.
Nykyiset tekniset laitteet mahdollistavat mittausten tekemisen yksin itsenäisesti.

Nainen, GPS ja takymetri

Vesihuolto on kovalla vauhdilla teknistyvä ala. Uusia erityisosaajia tarvitaan, vaikka vanhat työnimikkeet saattavat säilyä. Mittamiehen työstä on kertomassa viehättävä nuori nainen, Noora Järvinen.

Noora Järvisellä on tummat hiukset ja hän katsoo suoraan silmiin, kun kertoo olevansa kotoisin Imatralta. Sen kuulee myös puheesta, mikä ehkä juuri sen vuoksi on eloisaa ja mukavaa kuunneltavaa. Toisaalta rempseän avoin asenne voi johtua myös siitä, että hän on tottunut tekemään töitä miesten maailmassa. Häntä ei myöskään lainkaan haittaa ammattinimike mittamies.

– Täällä Järvenpään Vedessä on edelleen käytössä mittamies-nimike ja sehän on ihan hyvä. Turha sitä olisi tasa-arvon nimissä muuttaa. Sehän kertoo hyvin työstä.

Järvenpään Vedessä Noora Järvinen on nyt mittaillut parisen vuotta. Sitä ennen hän työskenteli Destialla kartoittajana valmistuttuaan tähän ammattiin Koulutuskeskus Tavastiassa.

Työssä on kiva olla

– Järvenpään Veteen hain, koska työ kiinnosti ja nykyisiin opiskeluihini tämä työ sopii paremmin kuin aikaisempi työ Destiassa, jolloin tein usein pitkää päivää.

Hausjärvellä noin 50 minuutin työmatkan takana asuva Noora opiskelee tällä hetkellä maanmittausinsinööriksi. Nyt on menossa kolmas vuosi ja edessä on opiskeluja vielä jonkin verran.

– Tykkään tehdä työtä, joten täyspäiväiseksi opiskelijaksi ryhtyminen ei kiinnostanut. Näin se sujuu, kun voin käyttää iltoja ja viikonloppuja. Olen joskus tosin miettinyt, mitähän minä sitten teen, kun valmistun.

– Ehkä hoidan sitten enemmän kukkia puutarhassani Hausjärvellä.

Puutarhatyöt ovat nimittäin leppoisan kotoilun ohella ainoa harrastus, jonka Noora keksii mainita.

Reppu selkään ja menoksi

Jotta saisimme paremman kuvan siitä, mitä mittamies tekee, Noora päättää toiminnan ihmisenä yhdistää haastattelun ja työn. Hän pukeutuu työvaatteisiin, ottaa takymetrin selkärepuksi, laukun ja kolmijalan mukaan, kieltäytyy kantoavusta ja suuntaa pakettiautolle.

– Seutulantie 1:ssä on oikea työkohde, missä minun pitää etsiä ja sitten mitata kaivojen tarkat sijainnit.

Järvenpään Vedessä mittamies työskentelee itsenäisesti. Sen mahdollistavat tekniset laitteet, kuten takymetri, GPS-vastaanotin ja tietokone. Toisin oli ennen. Silloin mittapojan työt olivat tyypillisiä kesätyöläisten hommia ja lähinnä oli tehtävänä pitää mitan toisesta päästä kiinni.

– Nyt nämä hommat sujuvat kyllä hyvin yksinkin, koska laitteet ovat niin kehittyneitä ja tarkkoja. Tosin rullamittaakin joskus tarvitaan, mutta päätyö tehdään johtotietojärjestelmän, kartan, takymetrin ja GPS-vastaanottimen avulla.

Tarkkoja paikannuksia

Nooran mukaan mittamiehen GPS-laitteisto on todella tarkka. Sauvan päässä oleva antenni laskee sijaintinsa useasta satelliitista ja sen tarkkuutta voi kuvata vaikka niin, että sillä osuu kananmunan kokoiseen pisteeseen.

– Koko Järvenpään verkosto on viety johtotietojärjestelmään, mutta vanhemmat tiedot eivät aina ole niin tarkkoja, minkä vuoksi pitää käydä maastossa tarkastamassa.

– Kun rakentaja tai urakoitsija esimerkiksi tarvitsee tarkan tiedon liittymien, viemäreiden, kaivojen tai vesijohtojen sijainnista, voin käydä kartoittamassa ja selvittämässä niiden X-, Y- ja Z-tiedot. X ja Y tarkoittavat tasoa ja Z korkeutta. Samalla kerään ominaisuustietoa putkien koosta ja materiaaleista. Yleensä myös kuvaan kyseiset kaivot. Näitä tietoja tarvitaan esimerkiksi, kun asiakas haluaa liittyä verkostoon.

– Mittausten jälkeen siirrän tarvittavat tiedot järjestelmään ja tonttikartan liitteeseen.

Kesällä painopiste on maastotöissä, mutta en minä pakkastakaan pelkää. Pitää vain osata pukeutua.

– Työni on erittäin itsenäistä. Välillä olen paljon maastossa ja välillä taas toimistossa siirtämässä tietoja koneelle. Kesällä painopiste on maastotöissä, mutta en minä pakkastakaan pelkää. Pitää vain osata pukeutua.

Ei niin yksinäistä

Vaikka Noora työskentelee yksin, ei työ kuitenkaan yksinäistä ole.

– Lähes joka kertaa ihmiset tulevat kyselemään, mitä minä teen tai kaivetaanko täällä taas. Kaupungissa nämä kontaktit ovat useimmiten melko pikaisia kommentteja, mutta taajamassa ihmiset saattavat jäädä pitämään seuraa koko työskentelyni ajaksi.

– Ei se minua haittaa, mukava on jutella ja kyllä minä ne työt pystyn samalla hoitamaan, sanoo Noora ja jatkaa mittauksiaan Seutulantiellä.