Järvenpään Vesi

Järvenpään Veden tiedotuslehti

2019

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Järvenpään vesitorni saavutti viime vuonna kukkean keski-iän, ja juhlansa kunniaksi tämä 50-vuotias maamerkki kävi läpi monipuolisia tarkastuksia ja huoltotoimenpiteitä. Vesitornissa muun muassa molemmat säiliöt tyhjennettiin vuorotellen, sulkuventtiilit vaihdettiin, ja säiliöiden betonipinnat raudoituksineen tutkittiin ultraäänikuvauksella. Säiliön pintaraudoituksia suojattiin tarvittavilta osiltaan betonipaikkauksilla.

Vesitilaa ympäröivien betoniraudoitusten todettiin olevan kunnossa. Ultraäänikuvat vahvistivat, ettei jännitetyissä teräsrakenteissa piile vettä eikä ruostetta, sekä sen, että injektoinnit rakentamisvaiheessa ovat onnistuneet hyvin. 

– Avasimme jännitettyjen terästen päissä olevat betonoinnit, joissa on kiila-ankkurit, puhdistimme ne hiekkapuhalluksella ja betonoimme tilalle uudet korroosiota estävät betonipaakut. Vesisäiliöiden putkistojen laippaliitokset tarkastettiin ja tarvittavin osin uusittiin, kertoo Järvenpään Veden toimitusjohtaja Ari Kaunisto.

– Vesitornimme on kaikin puolin hyvässä iskussa ja palvelee meitä vielä pitkään.

Alkuvuodesta 2016 tehdään vesitornin tulevien kunnostus- ja tarkastustöiden varalle uusia rakenteita tornin ulkovaipan ja säiliöiden ulkoseinän väliseen tilaan. Korkeudeltaan peräti 11-metrisessä mutta leveydeltään vain vajaan metrin mittaisessa tilassa rakennetaan huoltotasoja ja asennetaan pystytikkaat.

– Jatkossa pääsemme tikkaiden ansiosta tutkimaan välitilasta käsin säiliön ulkopuolen ja koko ulkoseinän sisäpuolisen osan ylös asti. Aiemmin meillä on ollut vastaava pääsy vain säiliön sisäpuolelle. Nyt tehdyillä tarkastus- ja kunnostustoimenpiteillä varmistamme vesitornin ja vesihuollon toimivuutta ja turvallisuutta tulevaisuutta ajatellen hyvin pitkälle, Kaunisto sanoo.

Betoni

Vesitilaa ympäröivien jännitettyjen terästen päissä olevat betonoinnit on vastikään uusittu.

Järvenpään vesitorni

  • Rakennettu 1965–1966.
  • Kaksisäiliöisen tornin kokonaistilavuus 1 900 m3.
  • Järvenpään Veden omistamaa tornia käyttää sen vuokraaja, Tuusulan Seudun Vesilaitoskuntayhtymä (TSV), joka toimittaa myös veden Järvenpään Vedelle.

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa