Järvenpään Vesi

Järvenpään Veden tiedotuslehti

2021

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Osmo Mattilan (vas.) ja Auku Lemisen vastuulla on pumppaamoiden huoltaminen ja ongelmien ilmetessä myös niiden korjaaminen.

Auku Leminen ja Osmo Mattila työskentelevät parina ja huolehtivat siitä, että Järvenpään Veden jätevesi- ja hulevesipumppaamot toimivat. Automaatio huolehtii hälytyksistä, mutta osaavia käsiä tarvitaan.

Järvenpään Vedellä on lähes 50 pumppaamoa ja jokaisessa niissä kaksi pumppua. Kaikissa on myös moderni hälytysautomaatio, joka hälyttää jos toiminta-häiriöitä ilmenee. Illalla ja yöllä hälytyksen saa päivystäjä, joka käy antamassa ensiavun, minkä jälkeen Auku Leminen ja Osmo Mattila lähtevät työparina tekemään varsinaisen korjauksen.

– Teemme töitä työparina, koska turvallisuusmääräykset sitä edellyttävät. Toinen tarvitaan, jotta hän voi tarvittaessa hälyttää apua. Sinänsä työ ei ole vaarallista, mutta sähkö on kosteissa paikoissa arvaamaton tekijä ja liukastumiset ovat aina mahdollisia, Osmo Mattila sanoo.

– Järvenpään Vedessä asiat on hienosti hoidettu. Pumppaamot ovat katettuja tiloja, joissa on myös peseytymismahdollisuudet. Työskentely on miellyttävää. Näin ei aina ole, sanoo Auku Leminen, joka on aikaisemmin työskennellyt pumppujen myynti- ja huolto-organisaatiossa.

Huoltoja ja korjauksia

Lemisen ja Mattilan työpäivät alkavat aamuseitsemältä. Jätevesipumppaamoiden tilanne näkyy tietokoneen näytöltä. Jos se kertoo ongelmista, työpäivä alkaa tietenkin siitä pumppaamosta. Muussa tapauksessa työpari lähtee säännölliselle kierrokselle, jonka aikana pyritään tarkistamaan mahdollisimman monta pumppua sekä tekemään huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet.

– Hälytysautomaatio kertoo esimerkiksi sähköviasta tai pumpun paineanturiongelmasta. Kaikki muu on kuitenkin käytävä toteamassa paikan päällä. Sillä tavalla voidaan ennakoida ja välttyä tulevilta ongelmilta. Laadukkaatkin pumput tarvitsevat säännöllistä huoltoa, Auku Leminen
sanoo.

– Sinänsähän jätevesipumpun toiminta on yksinkertainen, mutta nykyisissä, moderneissa pumpuissa on myös paljon herkkää elektroniikkaa, Osmo Mattila täydentää.
Pumppaamoiden tarkistaminen on melkoinen urakka, jota ei pysty yhden työpäivän aikana tekemään. Pelkkään kiertämiseen menee pari päivää, minkä lisäksi on otettava huomioon mahdolliset hälytystilanteet ja korjaustoimenpiteet.

Vain jätevesille

Työssään Auku Leminen ja Osmo Mattila törmäävät lähes päivittäin myös ihmisten huolimattomuuden tai piittaamattomuuden.

– Voihan kyse olla tietämättömyydestäkin, mutta joskus kyllä ihmetyttää, että pumpun toimintahäiriön syynä on viemäriin heitetty kännykkä tai vaatekappale.

– Samoin voimme jo ennakkoon varautua siihen, että joulun aikaan ihmiset kaatavat kinkkujen paistinrasvoja viemäriin. Hyytyessään ne muodostavat suuria lauttoja, jotka tukkivat viemäriverkostoa ja pumppaamoita.

Voihan kyse olla tietämättömyydestäkin, mutta joskus kyllä ihmetyttää, että pumpun toimintahäiriön syynä on viemäriin heitetty kännykkä tai vaatekappale.

– Yksityisten lisäksi ehkä vieläkin suuremman ihmettelyn aiheena ovat ravintolat. Heillä pitäisi jo lain mukaan olla kunnolliset rasvanerottimet, mutta niin vain rasvoja löytyy viemäriverkostosta.

– Me kyllä näemme pumppaamoilla kaikkea, mitä ikinä voi kuvitella leluista WC-raikastimiin ja lusikoihin. Se, että jokin esine poistuu asukkaan silmistä, ei tarkoita, että ongelma katoaa. Jopa vessapapereissa on eroja. Toiset hajoavat paremmin ja toiset taas saattavat jäädä hajoamattomina pumppaamoille muodostamaan tukkeutumia, Leminen ja Mattila luettelevat.

Laadukas järjestelmä

Auku Leminen on työskennellyt Järvenpään Vedessä nelisen vuotta. Aikaisemmin hän oli jätevesipumppuja myyvän ja huoltavan yrityksen palveluksessa. Tämä on antanut hänelle ammattitaidon lisäksi myös laajan kokemuksen eri vesilaitosten järjestelmistä.

– Järvenpäässä asiat ovat hyvällä tolalla. Suomen ankarissa sääolosuhteissa on hyvä, että pumppaamot ovat katettuja, näin ei aina ole. Mahdollisten laajojen sähkökatkosten varalta on generaattoreita, joilla jätevesiverkosto pystytään pitämään toiminnassa, hän luettelee.

– Täällä huolehditaan siitä, että pumput ovat kunnossa ja teknisesti ajan tasalla eikä vain odoteta, että ne pettävät tai menevät vanhoiksi. Se helpottaa myös meidän työtämme, sanoo kymmenen vuotta tätä työtä tehnyt Osmo Mattila.

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa