Järvenpään Vesi

Järvenpään Veden tiedotuslehti

2021

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Isännöitsijä Jarkko Kankkunen ei patista säästämään vaan välttämään tuhlaamista.

Vedenkulutukseen vaikuttaa eniten käyttötottumukset ja asenteet. Asumisen hyvästä laadusta ei silti tarvitse tinkiä.

Jos talousvettä vertaa kaupasta ostettavaan pulloveteen, se on todella halpaa. Kaupan vesipullon hinnalla voi saman pullon täyttää jopa tuhat kertaa kotihanasta. Tämä johtaa helposti siihen ajatukseen, että vettä on tuhlailtavaksi asti etenkin niissä taloissa, joissa käytön perusteena on pelkkä kuukausittainen vesimaksu tai joissa se on sisällytetty vuokraan.

– Käyttö on pitkälti kiinni asenteista. Olemme nimittäin huomanneet, että kulutus putoaa peräti 10 prosenttia, jos asennetaan asuntokohtaiset vesimittarit, sanoo isännöitsijä Jarkko Kankkunen Mestariasunnot Oy:stä.

Mestariasunnot on Järvenpään kaupungin omistama asuntoyhtiö, jolla on liki 1 700 kaupungin vuokra-asuntoa. Lisäksi yhtiöllä on oma huolto- ja siivousyhtiö Mestaritoiminta Oy.

Asenteet ratkaisevat

Jarkko Kankkusen mielestä asumiseen liittyvissä säästöissä on pitkälti kyse tottumuksista tai asenteista. Hänen mielestään ajatus ”vettä ei kannata tuhlata” on parempi kuin ”vettä pitää säästää”.

– Elämisen tai asumisen hyvästä laadusta ei tarvitse tinkiä, vaikka siirtyy järkevämpään kuluttamiseen. Yleensä hyvään tulokseen pääsee, kun tarkkailee omia tottumuksiaan.

– Vettä ei ole pakko juoksuttaa minuuttitolkulla, jos haluaa kylmää juomavettä. Kannun voi yhtä lailla laittaa jääkaappiin. Suihkussa käyntiä voi nopeuttaa, astioita ei kannata tiskata ja huuhdella juoksevan veden alla ja vuotavat hanat tai vessat on syytä korjata heti, Jarkko Kankkunen luettelee.

Mestariasuntojen vuokra-asunnoissa vesimaksu on joko sisällytetty vuokraan tai asunnoissa on huoneistokohtainen vesimittari. Jos vesimaksu sisältyy vuokraan, jokainen vuokralainen maksaa sen mukaan, miten koko kiinteistössä kulutetaan vettä. Asuntokohtaisessa mittauksessa asukas maksaa ensin arvion mukaisen perusmaksun ja sen jälkeen tasauslaskun kahdesti vuodessa. Silloin saa joko maksettavaa tai hyvitystä.

– Toteutamme myös säästökilpailuja, joissa mitataan kiinteistöjen veden, sähkön ja kaukolämmön kulutusta. Parhaat kiinteistöt hyötyvät menestyksestä vuokranalennuksina. Koska toimimme kustannusvastaavuusperiaattella, olemme voineet laskea vuokraa jopa 25 senttiä neliöltä.

– Säästökilpailulla saatu alentunut kulutus on myös jäänyt pysyväksi, mikä osoittaa sitä, että kulutuksessa on pitkälti kyse käyttötottumuksista ja asenteista, Jarkko Kankkunen sanoo.

 

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa