Esteettömyysvalinnat

Mittausmies Sami Kärkkäisen tehtävänä on kerätä takymetrillä tietoja verkostosta ja tallentaa ne sen jälkeen johtotietojärjestelmään.
Mittausmies Sami Kärkkäisen tehtävänä on kerätä takymetrillä tietoja verkostosta ja tallentaa ne sen jälkeen johtotietojärjestelmään.
Mittausmies Sami Kärkkäisen tehtävänä on kerätä takymetrillä tietoja verkostosta ja tallentaa ne sen jälkeen johtotietojärjestelmään.

Mittausmies selvittää missä verkko kulkee

Mittausmies on yksi vesihuoltoalan monista ammattinimikkeistä, jonka tarkasta toimenkuvasta melko harvalla lienee täsmällistä kuvaa. Ei ollut Sami Kärkkäisellä itselläkään, kun hänen vanhempansa neuvoivat ammatinvalinnassa.

Sami Kärkkäinen, 23, on Järvenpään Veden henkilökunnassa yksi nuorimmista ja lisäksi viimeisin taloon tulleista. Kutsu töihin kävi viime lokakuussa, jolloin jäivät tilapäistyöt espoolaisen kaupan kassalla ja alkoivat koulutusta vastaavat työt. Se oli iloinen asia, ja Järvenpään Vesi tuntuu mieluisalta työpaikalta.

Mittamiehen pätevyyden voi saada suorittamalla kolmevuotisen maanmittausalan kartoittajakoulutuksen ammattikoulussa.

– Koulutusta järjestetään seitsemällä eri paikkakunnalla Suomessa. Itse opiskelin Mikkelissä, mistä valmistuin 2009. Vaimo on aina asunut Espoossa, joten minäkin hakeuduin pääkaupunkiseudulle heti valmistumiseni jälkeen.

– Työ on mielenkiintoista ja melko itsenäistä. Se sisältää sopivassa suhteessa maastossa liikkumista ja tietokoneen ääressä istumista. Olen tyytyväinen, että valitsin tämän koulutuksen, enkä hakeutunut esimerkiksi sähkömieheksi, kuten jossain vaiheessa ajattelin.

Tietoja verkostosta

Mitä mittausmies sitten Vesilaitoksessa tekee?

– Tehtäväni on kartoittaa runkoverkot, hulevesiputket ja venttiilit ja sijoittaa ne sen jälkeen johtotietojärjestelmään, jonne vesihuollon mitatut verkostotiedot on tallennettu. Se on järjestelmä, johon kaupungin työntekijöillä on tarvittaessa pääsy. Nämä tiedot ovat erittäin tärkeitä kaikenlaisissa rakentamishankkeissa, mutta ennen kaikkea Järvenpään Veden suunnittelussa olevia vesihuoltohankkeita varten.

Järvenpään Veden verkostotiedoissa on jonkin verran puutteita 1990-luvun molemmilta puolilta. Näiden tietojen kerääminen ja päivittäminen tietojärjestelmiin on yksi Sami Kärkkäisen tehtävistä. Sen lisäksi hän luonnollisesti vie samaan tiedostoon kaikkien uusien kohteiden tiedot.

– Työ tapahtuu takymetrillä sekä gps-paikantimella. Takymetri on maanmittauksessa käytettävä mittalaite, jolla mitataan säteittäisesti pisteiden sijainteja kojeeseen nähden, Sami Kärkkäinen kertoo.

– Erityisen tärkeitä ovat myös korkotiedot, jotta tiedetään tarkasti missä syvyydessä linjat kulkevat ja kaivot sijaitsevat.

Ensin työ tehdään jalkatyönä maastossa ja sen jälkeen laitteen muistissa olevat tiedostot käsitellään tietokoneella ja viedään johtotiedon tietokantaan.

Työ sisältää sopivassa suhteessa maastossa liikkumista ja tietokoneen ääressä istumista.

– Työ on pääsääntöisesti itsenäistä. Teen kartoituksia omaan tahtiin. Välillä olen enemmän maastossa, välillä taas tietokoneen äärellä. Nyt, kun on lunta, olen enemmän tietokoneella, vaikka lumikerros ei sinänsä estä takymetrin käyttöä. Oikeat paikat ja syvyydet löytyvät myös lumen alta.

Vanhempien ehdotus

Siilinjärveltä kotoisin oleva Sami Kärkkäinen pohti kouluaikanaan vakavissaan sähkömiehen ammattia. Vanhemmat kuitenkin varoittelivat sen alan työtilanteesta sekä epävarmuudesta ja ehdottivat maanmittausalaa.

– Itselläni ei siihen aikaan ollut mitään käsitystä alasta. Ajattelin, että se on jotain mittanauhan kanssa kulkemista enkä ollut aluksi järin innostunut, Sami Kärkkäinen tunnustaa.

Hän suostui kuitenkin isän ehdotuksesta ja sopivalla myötävaikutuksella hakeutumaan peruskoulun TET-harjoitteleuun Siilinjärven kuntaan, missä isäkin työskenteli. TET on pariviikkoinen harjoittelujakso, jossa koululaiset tutustuvat työelämään.

– Se sai minut kiinnostumaan hommasta, minkä vuoksi päätin hakeutua opiskelemaan maanmittausalaa Mikkeliin. Katunut en ole. Valmistuttuani ensimmäinen työ oli vain reilun vuoden mittainen. Sen jälkeen oli pakko tehdä vähän aikaa tilapäistöitä kaupan kassalla, kunnes paikka Järvenpäässä aukesi.

– Asun edelleen Espoossa, mutta lyhyt kokemukseni Järvenpäästä on ollut sen verran myönteinen, että etsin parhaillaan sopivaa asuntoa ja olen perheeni kanssa halukas muuttamaan Järvenpäähän.

– Olisihan se mukavaa, jos työmatkat olisivat vähän lyhyemmät. Jäisi enemmän vapaa-aikaa. Yleensä se kuluu yksivuotiaan pojan kanssa tai lenkkeillessä koiran kanssa maastossa.