Esteettömyysvalinnat

Intohimona vesihuolto
Intohimona vesihuolto
Antti Levänen on tarttunut innolla uuden työnsä haasteisiin.

Intohimona vesihuolto

Vesiasioiden pariin palaaminen on kuin kotiin tulisi, toteaa uusi vesihuoltopäällikkö Antti Levänen. Työssä hän on ollut vasta viime vuoden marraskuusta lähtien, mutta tietää, että viihtyy. Haasteita riittää ja intoa niiden ratkaisemiseen.

Vesihuoltoinsinööri Marko Jäntti ehti tulla tutuksi järvenpääläisille. Kun Marko jatkaa uraansa muualla, tarvittiin uusi ammattilainen. Valinta kohdistui viimeiset vuodet Jyväskylässä työskennelleeseen yhdyskuntatekniikan insinööriin Antti Leväseen. Hän valmistui Tampereelta vuonna 2007, on nyt karvan alle 40 ja on ehtinyt tehdä jo merkittävän työuran.

Antilla on kokemusta sekä vesilaitoksen puolelta, että suunnittelutyöstä kunnallistekniikan alalta, millä oli suuri painoarvo rekrytoinnissa. Edeltäjään verrattuna toimenkuvakaan ei ole yksi yhteen ja tittelikin on vaihtunut vesihuoltopäälliköksi.

– Vastuullani on monia erilaisia tehtäviä, mistä pidän kovasti. Nyt pääsen tekemään samankaltaisia asioita, joita olen ennenkin tehnyt, mutta paljon monipuolisemmin.

Pienempi laitos

Antti Levänen on työskennellyt kolme vuotta Jyväskylän vesilaitoksessa, joka toimi yhdessä Jyväskylän Energian kanssa.

– Vaikka samoista asioista on täälläkin kyse, mittakaavaero on kuitenkin tuntuva. Järvenpäässä on noin 44 000 asukasta, kun Jyväskylässä on noin 140 000. Järvenpään Vesi on pieni ja tiivis työyhteisö verrattuna Jyväskylään, missä yhdessä Energian kanssa toimiva organisaatio oli tietenkin huomattavasti suurempi.

Minusta on hienoa olla tekemisissä niin tärkeän välttämättömyystuotteen kanssa kuin vesi.

– Erilaista täällä on myös se, että ei ole omaa jätevedenpuhdistamoa eikä vedenottamoita. Nämä palvelut ostetaan. Toiminnan keskiöön siis jää verkosto-omaisuuden hoitaminen ja mukavaksi haasteeksi Järvenpään kaupungin kasvu.

Järvenpään pienempi koko ei Leväsen mukaan kuitenkaan tarkoita, etteikö opiskeltavaa riittäisi. Asioita on paljon, ja hänellä on edelleen käynnissä Veden asioihin perehtyminen.

– Henki täällä on kuitenkin hyvä ja oli helppo uutena työntekijänä tulla organisaatioon, Levänen korostaa.

Idearikas laitos

– Järvenpään Vesi on pienehkö, kompakti vesilaitos, joka on tosi idearikas ja kehityshaluinen. Tämä innostaa myös minua uutena työntekijänä ja toivonkin, että myös minä voin jatkossa tuoda omia ideoitani esiin. Ensin pitää tietenkin perehtyä perusteellisesti, mutta uskon, että suunnittelupuolen osaamisellani olisi mahdollisuuksia löytää esimerkiksi kustannussäästöjä.

Antti Leväsen ensisijaiset vastuualueet ovat vesihuollon suunnittelu, investoinnit, yhteishankkeet kaupungin kanssa, talousvesisopimukset, kehittämishankkeet ja ideoinnit sekä toimiminen mittaushenkilöstön esimiehenä ja tarvittaessa verkostopäällikkö Hannu Veidin varamiehenä.

– Tärkeätä on myös tehdä yhteistyötä kaapelifirmojen kanssa, jotta verkostot eivät mene päällekkäin. Veden arvo-omaisuus on maan alla, kuten kaapelifirmoillakin. Huolellisella suunnittelulla estetään, että vaurioita ei synny.

Milloin kotiin?

Antti Leväsen ensimmäiset työpäivät ovat sujuneet kuin siivillä.

– Päiviäni kuvaa paremmin kysymys, milloin pitää lähteä kotiin, kuin mitä nyt tekisin.

Innostusta uudella vesihuoltopäälliköllä siis riittää ja varmuutta siitä, että työpaikan vaihto oli oikea ratkaisu. Mikä siis on parasta työssä?

– Vesiasiat todella kiinnostavat. Minusta on hienoa olla tekemisissä niin tärkeän välttämättömyystuotteen kanssa kuin vesi.

Vesi liittyy muutenkin Antti Leväsen elämään. Hän on nuoruudessaan uinut kilpaa ja sen jälkeen siirtynyt triatlonin pariin. Täyspitkällä matkalla maraton on sujunut alle neljän tunnin, vaikka juoksu on hänen heikoin lajinsa.

– Kisoja on tullut melko tasaisesti useita vuodessa, ja uskon, että tulee jatkossakin yli 35-vuotiaiden sarjassa, kunhan ensin nämä Järvenpään Veden asiat on kunnolla hanskassa.